LITERATURA

Natečaj za izvirno gledališko igro

11.09.2014

Na Ažmurkov naslov je prispelo pismo s prošnjo za ustvarjalno pomoč - mi pa smo sklenili, da se odzovemo. Ustvarjalce pisane besede vabimo, da se nam pri tem pridružijo!

 

Na Ažmurkov naslov je prispelo pismo: “... Potrebujemo vašo pomoč. Smo zavod, ki skrbi za 75 starostnikov. Da jim polepšamo in krajšamo težke jesenske dni, smo v domu zaposleni delavci sestavili amatersko dramsko skupino …Pred nami je izziv, da se naučimo nekaj novega in to predstavimo našim stanovalcem. A imamo problem, ker ne dobimo tekstov za igre …

Sklenili smo, da priskočimo na pomoč.

Zato razpisujemo natečaj za izvirno gledališko igro, na katerem lahko sodeluje vsak!

 

Izhodišča za natečaj

Ker je igra namenjena točno določeni dramski skupini in določenemu občinstvu, je priporočljivo pri pisanju upoštevati nekatere posebnosti:

  • igra naj ponuja lahkotno dogajanje, naj bo duhovita, lahko je komedija;
  • dogajanje naj ne obravnava najsodobnejših tem, če se le da, naj bo postavljeno v obdobje srede prejšnjega stoletja (petdeseta in šestdeseta leta – zanimivo obdobje, ko se je med drugim rojeval tudi rock’n’roll);
  • trajanje igre naj bo okoli 30 minut (kar pomeni približno 20 - 25 strani besedila, če je oblikovano kot drama ali scenarij);
  • igra naj bo napisana za do 5 ali 6 nastopajočih (mimogrede: v gledališki skupinici prevladujejo igralke).

 

Nagrade

Avtorji, ki bodo s svojim besedilom uvrščeni v ožji izbor, bodo prejeli simbolično praktično nagrado, darilce za avtorja najboljšega oziroma izbranega dela bo nekoliko večje od ostalih.

Najboljše oziroma izbrano besedilo bo uprizorjeno. Mogoče bo izbranih več besedil, ki bodo uprizorjena tekom naslednjega leta.

Uredništvo portala Knjigazavse bo izmed prispelih besedil pripravilo svoj izbor, ki bo objavljen na www.knjigazavse.si.

 

Kako in kdaj bodo stvari potekale:

  • Najkasneje do 10. oktobra 2014 pošljite svoja besedila za gledališko igro na naslov natecaj@knjigazavse.si. Besedila naj bodo napisana v slovenščini, natipkana na računalnik, in oblikovana kot dramsko besedilo ali kot scenarij. Poleg besedila gledališke igra naj vsak avtor navede svoje podatke: ime in priimek, naslov, e-naslov in telefonsko številko.
  • 25. oktobra 2014 bo žirija izbrala najboljše oziroma najboljša besedila.
  • Do 30. oktobra 2014 vas bomo obvestili o rezultatih.
  • Sredi decembra 2014 bo na sporedu premierna uprizoritev izbrane igre.

 

Vabljeni k sodelovanju!